Päiväkirjaa pidetään Googlen pilvipalvelussa kouluttajan ohjeistamalla tavalla. Päiväkirjan tarkoituksena on peilata osaamistasi säännöllisesti. Merkintöjen avulla sinulle muodostuu kokonaiskuva etenemisestäsi ja siihen liittyvistä kysymyksistä tai ideoista. Samalla huomaat pohtineesi oppimiasi asioita kriittisesti suhteessa omiin tavoitteisiisi. Ajatuksena on pakottaa pohtimaan omaa tekemistään ja osaamistaan. Opettajan rooli päiväkirjan seuraamisessa on ohjaaminen oikealle tielle tai yleensä vaan iloisen opiskelun edistymisen seuraaminen.
Merkinnän sisältö voi olla teksti, taulukko, esitys tai vaikkapa ääni- tai videopätkä.
Kirjoita tai muuten kerro päiväkirjaan yksinkertaisesti aihe mitä olet pohtinut tai kokenut. Lisää siihen muutamalla sanalla oma mielipiteesi. Tärkeää on että kirjaat säännöllisesti mietteitäsi.
Oppimispäiväkirja voi antaa ideoita myös oman portfolion eli osaamiskansion pitämiseen. Portfolio eroaa päiväkirjasta siten että sen tarkoituksena on koota ja esitellä osaamista. Se on eräänlainen ansioluettelon laajennus, mihin voit laittaa esille konkreettisia tekemiäsi töitä. Portfolion tekeminen on vapaaehtoista ylimääräistä tekemistä.