11. Kansioiden ja tiedostojen pakkaaminen ja purkaminen

Pakkaaminen

Kun lähetät sähköpostilla liitetiedostoja, kannattaa suurehkot liitetiedostot pakata, sillä vastaanottajan sähköpostipalvelin voi lähettää liian suuret viestit takaisin vastaanottajalle. Sekä kansioita että tiedostoja on mahdollista pakata. Huomaa, että pakattava kansio ei voi olla tyhjä.

Kansiot/tiedostot pakataan Jaa-valintanauhan (kohta 1) avulla. Valitse pakattavat tiedostot ja kansiot. Valitse tämän jälkeen Jaa-valintanauha ja klikkaa Zip-painiketta (kohta 2).

 

92

Windows luo pakatun tiedoston samaan kansioon alkuperäisen tiedoston kanssa. Nimeä pakattu tiedosto/kansio. Jos tunnisteet ovat näkyvissä, näet nimen jälkeen .zip-tunnisteen, jota ei tule poistaa.

94

Paketin purkaminen

Jotta voit työskennellä pakatun tiedoston/kansion kanssa, pura paketti ensin. Aktivoi pakattu tiedosto ja valitse Pakatun kansion työkalut – Pura – Pura kaikki (kohta 1).

95

Avautuu ikkuna, josta näet minne tiedostot puretaan. Jos haluat purkaa kansion/tiedoston eri paikkaan, valitse sijainti Selaa-painikkeella, ja klikkaa lopuksi Pura:

96

Jos laitat ruksin kohtaan Näytä lopuksi puretut tiedostot, siirryt kansioon välittömästi.

Huomio! Jos lisäät pakattuun kansioon salattuja tiedostoja, tiedostojen salaus poistetaan kansiota purettaessa. Tällöin henkilökohtaiset tai arkaluontoiset tiedot voivat vahingossa paljastua. Siksi salattujen tiedostojen pakkaamista kannattaa välttää.