2. Tiedoston valinta

Oletuskansiot ja kohteet

Vasemmalla näet Oletuskansiot ja kohteet.
Yleensä, kun työskentelet tietokoneella, käsittelet tiedostoja ja kansioita.
Pystyviivan oikealla puolella (kohta 1) näkyy tämänhetkinen sijainti.
Kansio on tiedostojen säilytyspaikka. Kansio voi sisältää myös muita kansioita, joita kutsutaan alakansioiksi.
Pikakäyttö (2) on kohde, jonne voit lisätä usein käytetyt kansiot.
OneDrive (3) on tiedostojen ja kansioiden tallennuspaikka Internetissä.
Oletuskansiot (4 ja 5) ovat käyttöjärjestelmässä valmiiksi käytön helpottamiseksi. Musiikkitiedostot tallennetaan Musiikki-kansioon ja kuvat Kuvat-kansioon.
Ladatut tiedostot on kansio, mihin oletuksena latautuvat ulkopuolelta tulevat tiedostot. Näitä ovat muun muassa sähköpostiliitteet, ohjelmien asennustiedostot. Kyseisten kansioiden lisäksi tietokone toimii yleensä verkossa. Verkko tarkoittaa lähiverkon koneita, niiden asemia ja sisältöä. Käyttöoikeuksilla pääset tutkimaan koneesi kanssa samassa verkossa olevien koneiden asemia.

Tiedoston tai kansion valinta

Resurssienhallinnassa työskennellessä on tärkeää, että valitset (=aktivoit) kansion/tiedoston ennen toimintaa. Valinta tapahtuu klikkaamalla hiirellä tiedoston kuvaketta. Tunnistat valitun kohteen sen tummennetusta taustaväristä.

Tiedostoja ei ole valittuna (kohta 1).

54

Tiedosto on valittuna (kohta 2).

55

Monivalinta

Voit valita kaikki kansion sisällä olevat kohteet Aloitus-välilehdeltä Valitse kaikki -komennolla tai Ctrl + A -näppäinyhdistelmällä.

  • Jos kohteet ovat kaikki peräkkäin, napsauta hiirellä ensimmäistä valittavaa tiedostoa ja sen jälkeen Vaihto-näppäin pohjassa viimeistä valittavaa tiedostoa.
  • Jos kohteet sijaitsevat erillään toisistaan, napsauta ensimmäistä valittavaa tiedostoa ja Ctrl-näppäin pohjassa seuraavia valittavia tiedostoja.